Forrige side

Frugtsorter

Æblesorter

Her kan du læse mere om hvilke frugter der findes på Frydenlund Frugtplantage.
Er du interesseret i at komme til selvpluk, kan du læse mere om selvpluk her.

Høst: Midt oktober

Aroma

Et rigtig godt spiseæble, der er saftigt, syrligt/sødt, og det er meget velegnet i køkkenet til mange formål. Aroma er en krydsning mellem Ingrid Marie og Filippa. Krydsningen er fra Sverige og har været i handlen siden 1973.


Høst: Begyndelsen af oktober

Belle De Boskoop

Madæble med en lidt tør smag og en kraftig aroma. Æblet stammer fra begyndelsen af 1800-tallet og er af Hollandsk oprindelse.

Høst: midt oktober

Bellida

Smagsmæssigt er det et ret sødt æble, næsten uden syre og meget saftigt. Holdbarheden er meget god og bedre end Elstar. Det stammer fra Holland og er en krydsning af Elstar og Idared.


Høst: Begyndelsen af oktober

Cox Orange

Er et fast æble, halvtørt, sødligt og med en kraftig aroma. Æblet er lille til middelstort, rundt og med orange farve på solsiden. Det stammer fra England, hvor R. Cox i ca. 1825 fremavlede æblet. 


Høst: Slut august til start september

Discovery

Er meget sødt, saftigt og med en smuk rød farve. Det udmærker sig ved at være et tidligt æble, der ikke falder af træet, selvom det er modent. Det kan plukkes, efterhånden som man skal bruge dem, men har tendens til at blive melede. Æblet blev fundet i England i 1949 og navngivet i 1962. 


Høst: Midt oktober

Elstar

Det er et saftigt og fast æble med en syrlig-sød smag og velegnet som både spise- og madæble. Elstar er en krydsning af Golden Delicious og Ingrid Marie, fremavlet i Holland i 1955. 

Høst: Midt/slut september

Filippa

Er et æble, der egner sig til både madlavning og som spiseæble. Det er et lidt gult æble med en lidt tyk skræl. Indeni er det hvidt, syrligt, saftigt og velduftende. Æblet er fra 1877, hvor en fynsk lærerdatter, Filippa, såede to vildæblekerner i en potte. Kernerne spirede og blev plantet ud som små træer, hvorefter en ko åd det ene. Det andet træ voksede til og gav så gode og velsmagende æbler, at familien i 1889 sendte dem til Det Kongelige Haveselskabs Udstilling, hvor de blev kåret som årets bedste, og samtidig blev æblet opkaldt efter lærerdatteren. 


Høst: Slut august til midt september

Gråsten

Er syrligt-sødt, meget saftigt og er dejligt sprødt. Der findes mange Gråsten varianter, men det menes, at sorten oprindelig stammer fra Tyskland, og at det første danske træ stod i haven ved Gråsten Slot. Første gang æblet omtales på dansk er i 1788. 


Høst: Begyndelsen af oktober

Ingrid Marie

Er et velsmagende æble, friskt, syrligt-sødt og virkelig velegnet til grød, kager og single sort æblemost. Det første æbletræ af sorten voksede uventet op i skolelærer K. Madsens have i Høed Skole ved Flemløse på Vestfyn i 1910 – lige midt i et hindbærbed. Madsen fandt behag i æblet og navngav det efter sin nyligt afdøde datter, den 7-årige Ingrid Marie. Man har længe vidst, at træet, der første gang bar frugt i 1915, var selvsået af en kerne fra Cox Orange, der stod i haven. For nylig har man fundet ud af, at netop denne Cox Orange har været krydset med Guldborg, hvorved en ny æblesort er opstået.


Høst: Sidst i september

Initial

Er et dejligt spiseæble, der er fremkommet ved at krydse sorterne Gala og Redfree med henblik på at fremavle et skurvresistent æble med god spisekvalitet. Gala er et meget sødt æble, som også er ophav til Pink Lady. Redfree udmærker sig ved meget stor modstandsdygtighed over for skurv, men smager ikke ret godt. Initial har fået forældrenes bedste egenskaber og er et ret kompakt æble med et fint forhold mellem syre og sukker. Holdbarheden er forholdsvis god.

Høst: Midt oktober

Jonagold Rubinstar

Smagen er syrlig-sød med krydret aroma. Æblerne kan blive meget store og får en voksagtig overflade, når de er modne. Det stammer fra USA og er avlet på basis af Golden Delicious og Jonathan.

Høst: Sidst i september

Pigeon (Ildrød)

Det er et lille syrligt-sødt, let bittert æble, der fra 1870 kunne købes på danske planteskoler. Allerede fra 1795 har æblet været kendt i Danmark, men det stammer fra Normandiet.


Høst: Slut august til midt september

Rubinola

Har en meget fin afbalanceret syrlig-sød smag. Sorten er skurvresistent og giver middelstore rød/orange æbler. Det kommer fra Tjekkiet, 1980, og er krydset af Rubin og Prima.

Høst: Midt oktober

Santana

Har en god smag og et fint afbalanceret forhold mellem sødme og syrlighed, sprødt og saftigt. Santana stammer fra Holland og er krydset af Elstar og Priscilla.

Høst: Slut august til midt september

Summered

Er et tidligt, fast, let, syrligt og saftigt æble. Et rigtig fint spiseæble, som dog også egner sig til salater, desserter og bagværk. Det har sin oprindelse i Britisk Colombia, Canada, 1961. Sorten er opstået ved fri bestøvning fra McIntosh og Golden Delicious. 


Høst: Slut august til start september

Sunrise

Er sprødt og saftigt med en sød smag. Det kan plukkes over en 3 ugers tid, men egner sig ikke til at blive gemt i længere tid (højst 4-5 uger på køl) og bør spises hurtigt efter plukning. Det stammer fra Canada. 


Høst: Sidst i oktober

Topaz

Er velegnet som spiseæble og i køkkenet. Smagen er sød, krydret og syrlig, og det er sprødt og saftigt. Æblet modner sent og kan lagres længe.

Høst: Midt/sidst i oktober

Wellant

Har en overraskende god, lidt sødlig sma, og er sprødt og knasende. Det har en lidt speciel overflade á la Boskoop, farven er mørk rødbrun. Det er en ny sort fra Holland og er en krydsning af Elstar og Elise.

Pæresorter

Vi har flere end 23.000 frugttræer på plantagen, hvoraf nogle er mere end 100 år gamle.

Høst: Midt/slut september

Anna

Er saftigt med en sød, god smag. Og godt som spise- og husholdningsfrugt. Frugten er middelstor til stor. Grundfarven er grøn til gulgrøn med mange grønne punkter. Kødet er hvidgult og lidt groft. Pæren er en krydsning mellem Clara Friis og Sierra fra 1981. Kom til Danmark i 1996. 


Høst: Slut august til start september

Clara Friis

Er meget velsmagende, saftigt, sprødt og sødt. Pæren modner hurtigt og holder sig bedst opbevaret i køleskabet. Oprindeligt kaldtes pæren for Skensved pæren, da det første gang blev opdaget omkring 1850 af hofjægermester Carlsen, Gammel Køgegård, der lå i Skensved mellem Roskilde og Køge. Første beskrivelse af pæren er fra 1858, hvor den stadig kaldes Skensved-pæren. Senere blev pæren omdøbt til Comtesse Clara Frijs – og senere igen Clara Friis. Den rigtige komtesse Clara Frijs blev gift med hofjægermester Carlsen i 1841 og døde allerede i 1852 kun 30 år gammel.

Høst: Sidste halvdel af september

Concorde

Smagen er sød og saftig. Frugten har bedre holdbarhed end Clara Friis. Pæren stammer fra England og er en krydsning af Conference og Doyenne fra 1984.

Høst: Sidste halvdel af september

Conference

Er en saftig og fin pære. Den har en neutral til let sød smag. Pæren er udviklet i England, hvor den blev godkendt i 1885 på årets pærekonference – deraf navnet! Fra 1894 kom pæren i handlen i England, og fra 1906 blev den solgt på danske planteskoler.

Høst: Start/midt oktober

Doyenne

Frugten er meget saftig, syrlig-sød og aromatisk. Pæren kommer fra Frankrig, hvor den blev fremelsket i 1849. Allerede i 1888 blev pæren anbefalet danske avlere og havebrugere.

Høst: Sidst i oktober/først i november

Lucas

Har en meget fin smag og er ret store og ægformede med en grøn-gul farve, der bliver rødlig ved modenhed. Den er et afkom af et vildtvoksende træ, der blev fundet i omegnen af Blois i Frankrig ca. 1870. 

Høst: Sidst i oktober/først i november

Pærekvæde

Smagen er frisk, let sødlig og syrlig uden den helt store aroma. Smagen bliver rigtig god, når frugten er blevet kogt, dampet eller bagt. Så får den et perfekt forhold mellem sødme og syrlighed. En moden kvæde dufter citronagtigt.